Etiketter

portratt

”Jag skulle dit och fixa ett tak och när jag kom in i köket satt hon där och verkade alldeles borta. Ovanför kökssoffan såg det nästan ut som ett altare med en mässingsljusstake och en mässingsmortel, otroligt nötta, men polerade så de blänkte. Det skulle inte förvåna mig om hon polerade dem varje dag! Där stod också ett porträtt av en kvinna och en man, och framför dem ett LED-ljus med fladdrande låga.

Hon bjöd på kaffe medan vi pratade om vad som skulle göras, och sa att hennes föräldrar nyss dött med sju veckors mellanrum. Båda hade varit över nittio år, sa hon, så hon förstod att de måste dö, men faderns ljusstake och moderns mortel kallade hon förlängningar av dem, som alltid skulle finnas kvar. Ja, så pratade hon faktiskt! Morteln hade modern använt varje dag och ibland flera gånger om dagen, så jag antar att hon varit bagare eller något ditåt.

Ljusstaken och morteln hade visserligen sett bättre dagar, men såg ändå snygga ut när de stod där uppolerade, så när jobbet var klart lämnade jag en kladd lim kvar som jag sa åt henne att torka bort, så jag skulle hinna iväg, och stoppade ned ljusstaken och morteln i verktygsväskan. Jag tänkte att hon var ju så väck redan att hon inte skulle orka göra något åt det när hon upptäckte att de var borta. Dessutom skulle hon väl ha ställt undan prylarna om hon varit rädd om dem!

massingsljusstake-fin

Sedan hörde jag att hon blivit sjuk, det var visst något med immunförsvaret, och att det skulle ha varit stölden som däckat henne. Jag ser henne ibland och satan vad hon har rasat ihop, men att det skulle bero på prylarna tror jag då inte! En värderare fick titta på dem och sa att ljusstaken var värd högst 2.000 och morteln högst 500. Ingen ska inbilla mig att någon blir sjuk av det!

Men människan lever om och annonserar och erbjuder hittelön, och ber att få köpa prylarna tillbaka för 25.000, tio gånger värdet, och så där håller hon på, år efter år, och ger sig inte! Hon vet ju att det var jag, så jag är rädd att hon skickar någon på mig och undrar om jag inte borde ha beskydd. Hon verkar ju helt besatt och kapabel till vad som helst! Själv vill jag bara ha lugn och ro, men det tycks vara omöjligt.”

top-4-content-networks