Etiketter

, , , , , , ,

Micksmäss, som Mickelsmäss ofta kallades i Högbo, var av gammalt skiftet mellan sommar- och vinterhalvår. Då skulle skörden vara bärgad och djuren tas hem från fäboden och stallas in. Det var också då man fick börja använda ljus för vintern, något som man inte kunde slösa med i onödan. I samband med Micksmäss inföll också höstens stora marknad och i äldre tid friveckan, då man kunde byta arbetsplats.

I Högbo var Micksmässmånda’n, måndagen efter Mikaelidagen (29/9) – eller måndagen efter Den helige Mikaels dag – en särskild festdag och kanske årets viktigaste.

Det var en kyrklig skördefest, som började redan 1856, tre år före Bybranden. Den dagen var  arbetet inställt, barnen var lediga från skolan och affärerna höll stängt. Vad jag vet var det enda gången på året som hela bygden firade något tillsammans. Slåttgröten exempelvis, tredje söndagen i augusti, firade varje gård för sig med sitt gårdsfolk.

Micksmässmånda’n gick man först i kyrkan, som för dagen var smyckad med allt man skördat. Därefter intogs middag på Gamla Herrgården på Högbo Bruk, där det var dukat med stärkta, vita dukar. Medan de flesta ännu var verksamma inom bondenäringen var festen gratis, och senare betalade man det symboliska priset 1 krona. Menyn var alltid densamma:

* Kåldolmar med rårörda lingon och potatis
* Äppelkaka med vaniljsås
* Kaffe med dopp

Gina-Anna-Anna BrunnstaketMatberedning till Micksmässmånda’n: Farmor Gina, Gammelfaster Anna
och Faster Anna

Lingon kunde naturligtvis alla plocka, men annars var det bönderna som bidrog med de råvaror som behövdes till festligheten. Dunders höll ofta med potatis och Pappa berättade hur Gammelfaster – Dunder Anna – satt på brunnstaket framför brystun och skalade ”ämbarvis med pären”. Maten anrättades oftast vid Anders-Pers.

Efter maten samlades man återigen i kyrkan, denna gång för vesper, en tidebön.

Ryktet om den billiga maten lockade småningom så många utomstående, att byborna själva inte fick plats. Då det inte längre var en bygdefest minskade intresset att bidra och traditionen upphörde i början av 1950-talet.

Numera får vi som vill fira Micksmässmånda’n göra det på egen hand, och naturligtvis vankas det då kåldolmar med rårörda lingon och potatis följt av äppelkaka med vaniljsås. 
– What else? som en Nespressoälskare retoriskt formulerar sig.

Själv firar jag i år skördeåret med får- och hönsbönder från Sörmland.

Micksmässmånda’ns lunch på gång:
Kåldolmar med rårörda lingon och potatis,
följt av äppelkaka med vaniljsås
The Rolling Stones – ”Saint of me” (1997)
Michaelmas, but no Saint Michael!