Etiketter

, , , , , ,

Pappa Nils tar fikapaus i älgpasset Mjölkpallen, Höögs hagen, Högbo JVO / VVO


– I dag är det Nils, brukade Pappa nöjd konstatera. Att både ha namnsdag och älgjakt var optimalt.

Älgjaktsveckan var i 60 år hans vecka på året. Som mjölkbonde med mjölkning morgon och kväll var varje dag en arbetsdag, men älgjaktsveckan lade han dagliga arbetsuppgifter åt sidan och hade ”bara” mjölkningen. Då tyckte han att han var ledig.

Hela året såg han fram emot den veckan och lyste upp när någon pratade om älgjakten eller bara han tänkte på den. Han travade i skogen och högg upp skjutgator och rustade upp älgpass, när tid gavs, provsköt på skjutbanan och på kvällarna läste han Svensk Jakt. När den nya passlistan kom, förteckningen vid vilka älgpass de olika jaktkamraterna blivit lottade att sitta, studerade han den intresserat, jämförde med vad han själv skulle komma att sitta, antecknade och strök under:
– Då har jag han väster om mig… och han sitter rakt bakom…

När han började i älglaget på 30-talet fanns just ingen älg alls, men på 60-talet var det som en explosion. Med ett 30-tal jägare i jaktlaget och licens på ett 30-tal älgar blev det dessa år mycket älgkött på bordet.

Älgjakten började klockan 7 och ibland tog det tid att komma fram till avlägsna pass. Ett år sköt Pappa tre älgar som dök upp vid hans pass när han just anlänt. Det var fri sikt och han var en säker skytt som aldrig chansade, vilket en avundsjuk jägare menade att han gjort. Pappa försvarade sig och sa som det var, att han aldrig tvivlat på att han skulle träffa alla tre. Bråkmakaren, som hoppats få igång ett slagsmål, döpte honom då spefullt till Prick-Nils.
– Låt han gnägga, sa Pappa.


Som barn satt jag i älgpassen med Pappa och mina barn hann sitta med Morfar. Det är underbara minnen av fina höstdagar med småprat om livets väsentligheter och mackor med choklad.

Höstplantering inför ”Nils”
Björn Skifs – ”Håll mitt hjärta” (2002)