Etiketter

, ,

Vi har haft väldig tur med våra hundar! Båda har varit mycket trevliga jyckar med bra humör. För oss har det också passat bra att slippa valptiden.

Rasmus svart-brun långhårig dvärgtax
Sture salt- och pepparfärgad dvärgschnauzer


Rasmus kom in i våra liv sedan dottern sett en annons i Gefle Dagblad: ”Liten hund söker nytt hem”.
– Åååå…! Ring på en gång!
Gamla matte kom med Rasmus, som presenterade sig genom att kissa på min gräslök – och vi var sålda.

Sture kom till oss via en annons på Blocket, som vi genast svarade på. Han ställde sig på bakbenen och tittade nya husse intensivt i ögonen och sedan var det ingen tvekan om att han skulle följa med hem.

Rasmus var en svart och brun långhårig dvärgtax. Han levde till 18 år och blev vår hund när han var 7.

Sture är en salt- och pepparfärgad dvärgschnauzer. Han har nyss fyllt 7 år och har varit vår hund i halva sitt liv.

En tax är ju en jakthund och Rasmus var rymningsbenägen och kunde när som helst försvinna ut på byn. Nu hade väl det inte det gjort så mycket om vi inte haft en 90-väg utanför. En kall vinterkväll när han rymt kom han i vägen för snöplogen och kastades upp i en snödriva, där vi slutligen av en tillfällighet hittade det lilla livet, blåslagen på ena sidan. Efter lång tid och mycket omvårdnad helade han – men tog ingen lärdom av händelsen.

Till skillnad från Rasmus är Sture perfekt att ha nära en hårt trafikerad väg. Han är lydig och tar dessutom inga risker när en motor är igång, inte ens på gården. Hur intresserad han än är av personen i fordonet, springer han inte fram och hälsar förrän motorn stängts av.

Rasmus vägde 4-5 kg och levde i huvudsak av torrfoder, som han åt från samma tallrik som Bull. Bull var en rödhårig hankatt som också han blev 18 år, tack vare att han överlevt ett lårbensbrott i trafiken och sedan aldrig lämnade gården. Favoritfodret för dem båda var Friskies av fisk (kala).

Sture väger 9-10 kg och är en renlevnadsman, som mestadels lever av djupfryst färskt råfoder. Han äter alla sorter av Mush, men får oftast en blandning där fågel och fisk ingår, som nöt-kalkon-lax (nauta-kalkkuna-lohi).

Sedan många år vilar Rasmus under björken vid härbret, där också Bull fick sin viloplats året efter.

Efter Rasmus var vi hundlösa i drygt 10 år och jag trodde nog inte det skulle bli någon mer hund, men någon annan tyckte annorlunda.