Etiketter

, , ,

Det här fotot är taget i vår utäga, fäbod, i Holmröddret och året är 1919. Farfar, L. O. Högman, fyllde 50 år den 15 september och i samband med det företogs en utflykt med en stor del av närmaste släkten. Pappa Nils är fem år och kikar fram till vänster över en axel.

Stugan var sommarbostad åt skräddare Gustaf Östlunds familj från Sandviken
Hustrun Elvira står till höger och blir våldgästad

Vägen till Holmröddret är än idag undermålig så någon bekväm utflykt kan det inte ha varit med bultvagn, men man var inte van med något annat. Knappast hade man med sig lagad mat till alla dessa människor, utan kanske smörgåsar och kaffebröd och att man lånade stugan till att koka kaffe – och allt måste givetvis intas utomhus.

Släktens åldermän och –kvinnor är på parkett: Farfars far Olof Högman (f -42), Dunders, Farfars faster Brita Olsdotter (f -54) och hennes man Olof Persson (f -51), Skommars, Farfars moster Maria Larsdotter (f -45) och hennes man August Forssmark (f -42), Näset, och Farfars mosters, Anna Larsdotter Krig, andra man Lars Erik Persson (f -47), också Näset.

Kamera fanns inte i alla hushåll, men den i släkten som tidigt stod för fotograferandet var Efraim Sandin. Han var skogvaktare vid Högbo Bruk och gift med Farmors syster Signe.
Deras son, Eric, kom att som 14-åring grunda Högbo GIF – och till lilla Högbo Bruk tog han på 60-talet världsstjärnor som The Who, The Spencer Davis Group, The Jimi Hendrix Experience…

Farfars morbror och gudfar August Forssmark skriver i sin dagbok:
Söndag den 14/9 regndugg som började kl 5-tiden och håller på middagen med sakta liflighet. Anna [dottern, g. Ögren] kom hem på morgonen för att deltaga uti Lars Olofs 50-årsdag i morgon den 15/9. Nu har han hunnit dessa 50 år som är en milstolpe af mycken vigt. Måtte han välsignas allt framgent med rik och stor lycka uti såväl andlig som lekamlig framgång.
Den 16/9 grannt väder 5 gr varmt. Richard och Anna
[Ögren] farit hem till staden [Gävle] efter att öfvervarit L. O. Högmans 50-årsdag. Släktingarna förärade honom ett guldur som kostade 165 kr. Morbror Olle, Anna och Gina [L. O.:s far, syster och hustru] presentade en guldkedja som kostade 185 kr, vänner gaf en käpp med silfverkrycka samt Anna Pettersson, Greta Ågren [slöjdlärarinnan och skollärarinnan] en elektrisk bordlampa. Många voro samlade, minst 50 personer, och kalaset var storstilat.

Man förstår att det är Morbror August som står bakom Sandvikens Tidnings högtidliga kungörelse redan dagen efter födelsedagen, 1919-09-16: