Etiketter

, , , , , ,

Julen för 80 år sedan var Mamma Meri stationerad som tornlotta drygt fyra mil väster om Helsingfors och ett par kilometer från Finska viken. Hennes bror Erik var vid jultid, som många skyddskårsutbildade svenskspråkiga nylänningar, förlagd till Marjapellonmäki i Viborgska viken på Karelska näset.
Det här är hennes berättelse från Nog minns jag!


”På julaftons förmiddag kom Greta över till Tomtebo tillsammans med flickorna, Maj-Gret, som var tre år, och Ulla-Britt, två. Värkarna hade börjat och Elis skjutsade dem i mjölklådan efter Svalan. Vi lade Greta uppe i vindskammaren och kallade på barnmorskan, Fanny Malmström. Jag åkte ut i skogshagen på skidor på eftermiddagen med såg och yxa och tog två julgranar. Den ena ställde jag i köket och den andra hängde jag i taket uppe hos Greta. Det var snö och kallt, mörkläggning och bombplanen mullrade.

Barnmorskan kom ut ur rummet, vred sina händer och sa att det hade behövts en läkare.
– Du måste hjälpa till, sa hon.
Fostret hade hakat upp sig på korsknölen och Greta hade det väldigt arbetsamt. Tjugo minuter i nio på julaftonskvällen föddes en liten flicka, mörkblå och deformerad av alla strapatser, men allt hade gått vägen. Det är enda gången jag sett en unge komma till världen. Hon fick heta Gun-Lis, Gun efter faster Meri Gunhild och Lis efter moster Maj-Lis. Jag tände granen i taket och bjöd Greta på kaffe.

Klockan sex på juldagsmorgonen gick jag till luftbevakningen. I tornet ringde jag till Solberg och beställde ett telegram till brorsan:

En dotter på julafton.

Från tornet, som stod på ett berg i Boställsskogen, var det utsikt över hela kyrkbyn och jag kunde se hemvärnet stå på vakt utanför kyrkan när folk gick till julottan.”

Grattis på 80-årsdagen,
kusin Gun-Lis!

Flag of the Finland-Swedes