Etiketter

, , ,

Olof Georg Högman
1905-02-26–1919-12-31


Nyårsafton för 100 år sedan dog Pappas äldsta bror, 14 år gammal.

Han var döpt Olof efter farfar och Georg efter morfar, som brukligt för första barnet på den tiden, och kallades Olle. Olle är den enda av syskonen som har faddrar angivna i födelseboken, ”Kyrkovärdsdottern Anna Högman, Öfverbyn, och Bruksbokhållaren Oscar Carlson, Forsbacka”, Farfars syster och Farmors bror.

Det här fotot av honom togs när han konfirmerades ett halvår före sin död. Fotograf var hans ingifta morbror Efraim Sandin, som var skogvaktare vid Högbo Bruk.

Olle sägs ha varit duktig på huvudräkning och hade en fin handstil. Hans två år yngre bror Sven och han brukade kivas och kalla varandra ”Olle Bull” och ”Sven Dufva”. När Olle dog var systern Anna åtta år och Pappa Nils skulle just fylla sex.

Olles ett år yngre kamrat och släkting, 4th cousin, Henning Pedersén (1906-1990) bodde i granngården Jugas, där det skulle tröskas strax innan jul. Före skördetröskans tid tog man på hösten in säden på kärvar, som sedan tröskades i ett tröskverk på skullen, vartefter det behövdes spannmål och halm till djuren. Henning och Olle hjälpte till med tröskningen, det blev mycket boss som flög omkring och de öppnade alla luckor så det blev korsdrag.

Olle insjuknade, låg sjuk hela julen och mellandagarna och dog på nyårsafton 1919. Som dödsorsak angavs ”spanska sjukan + dubbelsidig lunginflammation”. Hela bygden tycks ha chockats över att en ung och till synes frisk bondgrabb inte hade mera motståndskraft. Pappa undrade om han kanske inte varit så frisk.

Tant Ester (1904-1999), dotter till Rättar’ Carlsson vid Västangården i Västanbyn, hade gått i skolan och konfirmerats med Olle. Hon berättade om begravningsdagen, då Olle stod lik i husets sydöstra kammare. Folk hade gått man ur huse och defilerade runt kistan. Det var ett så långt begravningståg, sa hon, att ”när kistan var framme vid kyrkan, hade de sista ännu inte lämnat Dunders”.