Etiketter

, ,

Åsiktspanelen i ”Malou efter tio” – Marie Göranzon (77), Åsa Beckman (59) och Linda Skugge (46) – diskuterade en dag i vilka sammanhang det var lämpligt att ta med sig sina barn, eller snarare om det över huvud taget skulle finnas några begränsningar.

Orsaken till diskussionen var att någon varit på en konstutställning och ville gå där och njuta i tysthet när det kom småbarn i ”gnisslande bävernylon”. Alla var överens att en konstutställning inte var någon bra plats för småbarn, men att man ändå kunde ta med barn dit om det krisade.

Marie Göranzon och hennes man hade varit på en kyrkokonsert, som de länge sett fram emot och köpt dyra biljetter till, men blev hela tiden störda av tre skrikiga barn. De hade själva småbarn i familjen, fyra och två år gamla, som utan problem kunde sitta med och äta när släkten samlades.

Några hade noterat när de var i Paris hur franska barn, som var vana att äta ute med sina föräldrar, talade lugnt och dämpat. När en svensk familj kom in i lokalen var det genast barnen som skrek och dominerade.

Panelen i ”Malou efter tio”: Marie Göranzon, Åsa Beckman och Linda Skugge


Jag och min man minns en pärs med ett luciafirande i Högbo kyrka när våra barn var ungefär tre, fem och sju år gamla. Vi trodde att de skulle vara intresserade och fick platser långt fram – och dessvärre också längst in på en rad. Om vi ville gå ut skulle femton-tjugo personer vara tvungna att resa sig och gå ut i gången.

Barnen upptäckte att det fanns ett element under bänken och sparkade med hälarna på det så det ekade. Vi använde all pedagogik vi hade men inget hjälpte. När ceremonien var över var vi helt slut och genomblöta av svett.

Kyrkan var knökfull med folk som inte kan ha hört mycket av luciasångerna. När vi hukande gick ut från kyrkan sa min man:
– Nästa gång jag kommer hit får bli när de bär in mig med fötterna före.

Några flera tillställningar med barnen i slutna lokaler vågade vi oss inte på.


Numera har det etnifierade ghettovåldet tagit över. Dagligen läser man om barn som kastar sten, knivattackerar, rånar och våldtar andra barn.
I förrgår spreds en film i media med unga flickor som sparkade en annan flicka i huvudet och skrek: ”Döda henne wallah!”

Det är långt ifrån sparkar på ett element.