Etiketter

, , , , ,

Covid-19 har fått fäste och pandemin är ett faktum. När den kan tänkas peaka i Sverige vet man inte. Redan märks konsekvenserna av utebliven konsumtion i form av arbetslöshet. Bara till följd av minskat flygande har 10.000 permitterats från SAS tillfälligt – permanent om klimataktivisterna fick råda. Uppfinningsrikedomen är stor när man måste – och när myndigheter inser att de inte kan sätta ytterligare käppar i hjulen; handlare som har möjlighet flyttar ut handeln på trottoarer, uteserveringar öppnar tidigare än vanligt och restauranger öppnar takeaway.

Folk uppmanas till social distansering; att stanna hemma så mycket som möjligt eller hålla avstånd på 1-2 meter när de går ut. Det innebär att de många som tidigare spontanhandlat, nu för att undvika onödiga kontakter börjat veckohandla dagligvaror och månadshandla torrvaror och konserver – och då heter det att de bunkrar eller hamstrar. Därför förbjuds nu storhandling och folk måste ut och handla mycket oftare igen…

Många fredsskadade litar på att samhället alltid ska ta hand om dem och kallar planering för hysteri. Myndigheterna räknar med att det alltid ska finnas möjlighet att lösa problem efterhand och att det inte behövs någon framförhållning. Därför finns nu inga lager av exempelvis sjukvårdutrustning som i andra länder. En överläkare uttalade sig en dag att det inte ens finns sjukhussängar och drygt 4.000 respiratorer har försvunnit sedan 1990-talet. I kristid då andra länder i första hand ser till sitt eget folk innebär Sveriges hållning stora problem. I Finland ligger självförsörjningsgraden på 80 %. I Sverige är varannan tugga importerad, som LRF påpekar, och att också vi enkelt skulle kunna öka vår självförsörjningsgrad från 50 till 80 %.

I krisens spår ser allehanda kriminella avarter sin chans. Langare i förorterna köper nu på sig toalettpapper som de försöker kränga till ockerpriser och ligor stjäl handsprit från sjukhusförråd. Kriminella erbjuder sig handla åt riskgrupper och ringer och utger sig för att undersöka smitta och uppmanar till inloggning med bank-id…

Riskgrupper uppmanas att inte ta emot besök av anhöriga, utan nöja sig med telefonsamtal och facetime. Handlare håller öppet på udda tider för riskgrupper och kör hem varor, vilket är behjärtansvärt. Den svaga länken är hemtjänsten, som inte ens använder munskydd, vilket skådespelaren Stefan Sauk uppmärksammat. Som novis inom epidemiologi blir man mörkrädd.

Umberto Tozzi ”Gloria” (1979)