Etiketter

, , , , , , , ,

Robert Gustafsson var gäst i ”Stjärnor hos Babben” i en repris i torsdags. Han beskriver sig själv som ett kontrollfreak med hypokondri, som ständigt läser FASS. Det kan naturligtvis vara jobbiga egenskaper för han själv, men är väl inte annars osympatiskt.

En bekant i Nynäshamn hade köpt kattungar av Robert och han ringde ideligen, allvarligt orolig, för att förvissa sig om att de mådde bra. Hon undrade om han kanske ångrade att han sålt dem, men så var det inte. Han ville bara vara säker på att han gjort det rätta.

Robert Gustafsson – ”Tony Rickardsson” (2006)


Någon hypokondriker behöver man inte vara för att inse vad styrdokumenten om syrgas vill säga; det är svart på vitt. Jag läser vittnesmål där äldre par sett sina makar kvävas till döds i hemmet. De antar, med fog, att de själva står på tur, då de är beroende av hemtjänst utan skyddsutrustning. Utan besvärliga anhöriga som kräver att de ska få syrgas har de inte en chans.

Mitt inlägg ”Syre” har hittills lästs av nära 600 personer. De flesta reagerar på det som på alla andras inlägg på samma tema: med bestörtning.

Ingen borde kunna förneka innehållet i ett officiellt dokument riktat till läkare. Jag har dock fått höra att det jag vidareförmedlar ”luktar enkel propaganda”, att ”det finns så många förståsigpåare” och att ”lite syrgas och vätska får helt säkert alla”.

Sjukhuspersonal, från geriatrikprofessorer till undersköterskor, återberättar hårresande upplevelser. Att kalla dessa ”förståsigpåare” som vill föra någon slags ”propaganda” känns magstarkt, likaså att misstro tusentals anhöriga.

Och NEJ! ”Lite syrgas och vätska får helt säkert alla” INTE! Då fanns inte den här reaktionen bland sjukhusfolk och anhöriga och Dr Tallinger hade inte heller tagit tjänstledigt för att driva kampanjen #SyrgasÅtAlla – #OxygenForAll när han inte ansåg sig kunna arbeta efter de riktlinjer som gavs.

Några beskriver svenskars sätt att stoppa huvudet i sanden som Stockholmssyndromet eller som Ola Thomasson skriver i Dagens Nyheter 2020-05-28: ”Sverige är bäst även när väldigt många dör”.

Sedan finns förvisso också ”andningsmotståndarna”, som i likhet med byråkraterna vill dra ett streck vid en viss ålder och sätta alla ovanför strecket på transferlistan. Det är en helt annan sak.

Den svenska värdegrunden…?