Etiketter

, , , , , ,

Det är dags för Studenten.
I år kallas den Coronastudenten och omfattas av en massa restriktioner, där studentbal, champagnefrukost och studentflak måste ställas in och utsparken endast kan ske klassvis. Det verkar dock som många gymnasister efter värsta chocken känner sig lite utvalda; lite speciella.

Man säger fortfarande att man tar studenten, fast studentexamen – med studentskrivningar och muntliga tentor – avskaffades 1968. Det var samma år som majrevolten och kårhusockupationen ägde rum, en omvälvande tid, då precis allt ifrågasattes, antingen det var för borgerligt, för kommersiellt eller för traditionellt. Allt skulle plattas ut, avvecklas eller göras alternativt.

Studentskrivningarna ersattes med centrala prov, som för godkända betyg i kärnämnena – svenska, engelska, matematik – och diverse läsämnen samt ett specialarbete, gav gymnasieexamen. Det skulle man dock inte låtsas om.

Hela 1970-talet sa man att man gick ut gymnasiet, för att verkligen markera hur totalt betydelselöst det var, och många valde att inte ha studentmössa.
Min mor hade sett fram emot ett examensfirande och var bedrövad:
– Måste allt vara så uselt som möjligt då?
En del tog ut svängarna och istället för den vita mössan med gul-blå kokard hade man militärgrön Mao Zedong-keps med röd stjärna.

Efter 1970-talets nedtonade gymnasieavslutningar blev det tydligen för enformigt att bara ha det… enformigt. Det var visserligen väldigt korrekt mot de som inte gick gymnasiet, men småningom började man likafullt lättsinnigt vilja ta studenten igen.

Studentmössa av Uppsalamodell

Här har det varit ett stående inslag varje vår, att gymnasisterna har olika utmaningar att klara av.

Ett år dyker det upp tre killar och en av dem undrar om det är här han har sina underkläder. Vi är övertygade att han driver med oss, men alla tre håller minen och ser bekymrade ut.
– Det var väl här vi var på fest i går? säger han.
Det förnekar vi och killarna är skeptiska.

Då kör en bil med en kille och en tjej ned på gården. De går långsamt baklänges mot stängslet för att kunna ta en selfie med en ko.

Samtidigt stannar en tredje bil efter vägen, fyra killar kliver ur och en av dem hoppar häck över det dubbla elstängslet mot vägen och in i hagen. Det blir oro bland korna och deras kalvar och med tjuren i täten formerar sig djuren till ett V. Killen springer obekymrad baklänges och tar sina selfies, tjuren är i försvarsställning och vi står utom hörhåll och håller andan. När killen ska ut ur hagen igen är det motlut och han tar ansats flera gånger innan han kommer därifrån.

Häckhopparen har ingen aning om vad han just utsatt sig för och när vi äntligen samlat oss och kan prata igen undrar vi om killen utan underkläder verkligen hade en studentutmaning.

Valborgskören, Umeå – ”Studentsången” (2007)
Text: Med dr Herman Sätherberg – 1851 – Musik: Prins Gustaf