Etiketter

, , , , , ,

Någon gång varje sommar brukar vi åka ut till Jungfrukusten, vilket också innebär obligatorisk lunch där. Oftast har det blivit på Skärgårdskrogen Utvalnäs på Norrlandet, tidigare Wahlströms Fiskekrog, men också Axmar Brygga Havskrog eller Furuvik Havskrog, tidigare Furuviks Brygga.

I vintras läste vi om de tre fiskarkusinerna Bergmans stora nysatsning i Saltharsfjärden i Norrsundet och blev nyfikna. Sagt och gjort, i dag fick det bli Saltharsfjärden – och vilken vacker och imponerande anläggning! Och vilken utsikt sedan! Denna tisdagslunch var det fullsatt utomhus och halvfullt inomhus – fast givetvis gällde coronaavstånd.

Strömmingsflundror med potatismos är oftast det självklara valet för oss på havskrogarna och så blev det också här. Östersjöfisk är ju inget man uppmanas äta alltför ofta, på grund av dioxiner och PCB, men det brukar också bara bli ett par gånger per år eftersom strömming inte längre finns att få tag i på livsmedelsbutikerna. Gott var det, hur som helst, mycket gott!

Saltharsfjärden, Norrsundet
Foto: White Guide

Vi pratade med en av fiskarkusinerna som bekymrade sig över kvoter och mutor. Tråkig utveckling för seriösa företagare!

Nu riskerar de dessutom att få fisket förstört – och givetvis utsikten – av vindkraftsparken Utposten 1 med 40 vindsnurror på 15 kvadratkilometer, 300 meter höga – och som planeras endast 6 kilometer ut!

Innan vi åkte vidare gynnade vi fiskbutiken och köpte med oss kallrökt vildlaxfilé till i morgon…


Bönan, Norrlandet

Som oftast avslutade vi dagen vid havet med SIA-glass på Böna Café. Varför ändra på ett vinnande koncept? Det var full aktivitet på Norrlandet med kustbevakning, båtar, skotrar, solande och badande i havsvattnet – som för dagen höll 22 grader…

Och i morgon har vi redan sommardag 80/100.