Etiketter

, , , , , , , ,

Det blir nog skördat i år också.

I år har vi odlat svenska ekoärtan Ingrid och tyska ekogrynhavren Symphony. Havren var ovanligt ren från ogräs, för att vara ekologisk, men så har det också jordbearbetats grundligt. Ärterna hade kanske väl mycket åkersenap, vad man nu kan göra åt det… Det var första gången vi odlade ärter i renbestånd. Ärter fixerar ju kvävet i jorden så nästa år blir det intressant att jämföra utfallet på Nedre Näset, där ärterna odlades, med övriga Norrsidan.

Skördearbetet gick till en början som på räls. Åkeriet levererade enligt önskemål tre containrar, som fylldes med ärter den 9:e och den 10:e. Dessa hämtades fredagen den 11:e, då det samtidigt kom tre tomma containrar, som blev rågade med havre. Vi hade underskattat mängden havre, varför två till containrar beställdes – men nästa dag var lördag och då kunde de inte levereras – och i dag är det söndag…

Finväder och containrar utlovas dock till veckan så det ser ändå hoppfullt ut. Det är givetvis alltid lika önskvärt att få sätta punkt med tröskningen så man vet att årets arbete inte varit förgäves. Skörden ser i alla fall ut att bli god, hur god återstår att se när vi får invägningsnoterna.

Ekogrynhavren Symphony, Norrsidan, 2020-09-11