Etiketter

, , , , , , ,

Jag går nog för sent, som Pappa brukade uttrycka det, för jag har inte förrän nu upptäckt att svedjefinnarna, eller skogsfinnarna, har en egen flagga! Om alla svedjebönder som flyttade hit var finsktalande vet jag inte heller, annars borde det väl heta svedjefinländare eller skogsfinländare?

Flaggan är givetvis tänkt som en hyllning till förfäderna och deras kultur, som var en helt annan än den svenska. Så vacker den är och så rätt i färgsättningen! Mina svedjefinnar var nybyggare i Finnäs och Kalltjärn i Järbo, västra Gästrikland. Vid tiden för klubbekriget – nuijasota – var Finland kungariket Sveriges östra halva sedan 400 år och skulle så vara i ytterligare 200 år, ändå skrivs det om emigrationen från Finland och immigrationen till Sverige…

Skogsfinnarnas flagga

Sverigefinnarna har en egen flagga, men med tanke på hur många svenskspråkiga finländare, finlandssvenskar, som flyttat och kontinuerligt flyttar till Sverige, borde den väl kunna omfatta även dem och heta Sverigefinländarnas flagga?

Sverigefinnarnas flagga

Numera uppmärksammas Carl Axel Gottlunds födelsedag den 24 februari. Till hans minne firas dagen som Sverigefinnarnas dag av de 500.000 finsktalande som invandrat i modern tid.
Gefle Dagblad kallar det Skogsfinnarnas dag…!
Kunde det inte få heta Sverigefinländarnas dag och innefatta även de finländare med svenska som modersmål, som utgör minst 170.000(!) av alla finländare i Sverige?

Om ett folk ska få räknas som en nationell minoritet beror på om man har en långvarig språk- och kulturgemenskap. Det verkar dock grunda sig mera på språket än kulturen, då finnarna i Sverige beviljats minoritetsstatus och inte finlandssvenskarna.