Etiketter

, , , , , ,

– Nu har de väl det skönt ändå! sa han och log för sig själv medan han oförtrutet jobbade vidare och svettades.
– Vilka?! Kommentaren hade kommit helt out of the blue och trots tappra försök gick det inte att minnas vad som senast varit på tal.
– Semesterfirarna! sa han, som det vore den mest självklara sak i världen.

För ett ögonblick fanns tanken där att han var ironisk, men det fanns inte minsta spår av avund eller bitterhet. Han var uppriktigt glad, ja, njöt vid tanken på hur fint väder semesterfirarna fått. Det var femte veckan det slets med höet, han värst, hässjade från bittida till sent. Semesterfirare hade han själv aldrig varit och skulle heller aldrig bli.

Det har varit flera program på TV i år med anledning av att Lasse Åberg i maj fyllde 80 år. Hans framgångar på olika områden under sex decennier är oomstridda.
På ett av programmen blev han intervjuad om sina filmer och främst då naturligtvis om de med Stig-Helmer. Han var dock inte tillfreds med den framgång han haft utan var avundsjuk på Lasse Hallström.

– Avundsjuka är ju en del av framgången, sa han.

Jag förstår givetvis hur han tänker, men skulle vilja vända på det och säga: Vad är det för idé att ha framgång om det innebär att man ska vara ogin och missunnsam?


”Your character is formed by the time you are 7 years old”, heter det, och att inte vara avundsjuk behöver inte vara ett tecken på att sakna framgång. Henke Lundqvist är väl ett levande bevis på en som verkar kunna ta andras framgångar med jämnmod.

– Good for you! säger han, och det känns som han verkligen menar det.

– Good for you, Hank!