Etiketter

, , , , , ,

Utveckling är inte detsamma för alla.

Jag har försökt glömma min fars tomma blick när gubbar i hatt och överrock gick omkring på gårdsplanen och mätte och satte ut pinnar och övervägde att länsväg 272 skulle gå mellan bostadshuset och ladugården, rakt igenom stallet och vedboden… Man ångrade sig och tog potatislandet i stället, några meter från husväggen, och byn fick en tillåten hastighet av 90, numera 80 kilometer i timmen, vilket med raksträckor före och efter för många innebär fri fart. Hur många byar kan stoltsera med det? Vägen är för rak för att man ska kunna ta hänsyn till de boende, heter det. Valborgsmäss och midsommarafton passerar på ett par timmar 10.000 bilar x 2 för firande på Högbo Bruk, dagar som det bara gäller att värka ut.

Så dök det upp samma sorts pinnar vid vår utäga i Holmröddret. Tvärs över åkrarna öster om gårdsplanen, Strömskiftet och Botanicum, över gårdsplanen mellan stugan och uthusen och ut på Gammelplogarna, hade man ett förslag till sträckning av riksväg 80, riks-80. Småningom beslöt man dra leden närmare Sandviken i stället, genom Brednäs och förbi Stigen.

Dunders’ utgård i Holmröddret. Målning av E. Johansson, 1946.

På 80-talet misstänkte prospekterare att det fanns någon unik fyndighet i Holmröddret. Om utslaget av provborrningen var som förväntat skulle området exproprieras. Det blev några månader med mardrömmar att fäboden skulle förvandlas till ett gruvschakt, innan det visade sig att där fanns – absolut ingenting…

På 90-talet började stugan bli tillhåll för kriminella, som ideligen bröt sig in och även höll till där i perioder. Fast allt sedan länge är stulet eller sönderslaget kommer varelser av samma kaliber tillbaka. Det har nu kostats på vägbommar – vilket verkligen inte är för allas trevnad – och om det hjälper mot den kriminella mångfalden vet vi inte heller. Sedan många år saknar vi hur som helst vår lisa från vägbullret här hemma.

Och för några år sedan började det planeras att en gasledning skulle gå mellan Gävle och Sandviken. Enligt ett av förslagen skulle ledningen gå genom björkhagen vid Haggrind i Holmröddret. Där skulle meterhöga rör ligga exponerade ovanför markytan permanent – men projektet blev inställt…

All sorts utveckling är inte välkommen för alla.