Etiketter

, , , ,

Idag är det 103 år sedan Finland blev en självständig republik. Storfurstendömet Finland hade då varit en del av Kejsardömet Ryssland sedan Finska kriget och freden i Fredrikshamn 1809.

I och med Bobrikovs tillträde som Finlands generalguvernör 1898 började förtrycket och ryssifieringen i Finland, vilket ledde till att Finland den 6 december 1917 förklarade sig självständigt.

Mamma Meri var född under ryska tiden och var 2 1/2 år när Finland blev fritt.
Om bakgrunden berättar hon i Nog minns jag!

“Mina föräldrar var fjärde generationen under ryskt styre. Mamma sa att det hade varit fritt och bra i Finland under ryska kejsartiden, tills Nikolai Bobrikov blev Finlands generalguvernör (1898). Då började förryskningen och finländska pojkar skickades till Ryssland att göra militärtjänst. När Eugén Schauman offrade sig och sköt Bobrikov (1904) blev han därför en folkhjälte.

På väggen i storstugan hade vi en gipstallrik som tant Annie gjort med en bild av Eugén Schauman och en Sankt bernhardshund. Vid ett tillfälle då Mamma stod och bakade, red plötsligt tre ryska politruker upp på gårdsplanen. Mamma reagerade blixtsnabbt och ‘kastade Schauman i mjölburken’.”


Grattis Finland på 103-årsdagen!