Etiketter

, , , ,

I de flesta länder slutar julen efter Trettondedag jul, den 6 januari, medan den i de nordiska länderna inte slutar förrän efter Tjugondedag jul, den 13 januari. Mitt intryck är dock att många numera städar ut julen mycket tidigare, före nyår och ibland redan efter Annandag jul.

Å andra sidan börjar man också i många fall julen långt före Första advent. Varför det har blivit så kan man spekulera i. Kanske är novembermörkret svårare att uthärda än januarimörkret, då man vet att man går mot ljusare tider…?

Kulturhistorikern Edward Blom är mycket noga med att jultraditionerna efterlevs. Om man tjuvstartar julen är man trött på den när den infaller, menar han, och att jula ut innan Tjugonda’n är det inte tal om!
– Julen varar allra minst till Knut, men fortsätt gärna till Kyndelsmäss, säger han, alltså ytterligare tre veckor.

– Vad världen vore fattig utan Edward Blom! var det en reporter som utbrast, och jag kan bara hålla med.

Edward Blom & Gunilla Kinn med barnen Melchior, Wilhelmina och Zacharias slarvar inte med julfirandet

När jag var barn hade alla flickor i byn som fyllde år mellan jul och påsk julgransplundring – vissa år med maskerad. Det var den 1:a, den 10:e och den 26:e februari och den 6:e och den 15:e mars… och julen varar än till påska!

Det var också en jättetrevlig julgransplundring i Gamla herrgården på Högbo Bruk för Överbybarnen och deras föräldrar, då man välkomnades med marschaller i snön – innan alla skulle buntas ihop till ett kollektivt kalas på annan ort…

På Trettondagsaftonen visade TV på 60-talet William Shakespeares lyriska komedi Trettondagsafton med Per Oscarsson i rollen som Andreas Blek af Nosen. Det var naturligtvis i svart-vitt och så hysteriskt roligt att man tappade andan. En skådespelarprestation när den är som bäst!

Per Oscarsson som Andreas Blek af Nosen i William Shakespeares Trettondagsafton (1967)

Trettondagsafton 1968 besökte Jimi Hendrix Experience Jernvallen i Sandviken. De hade haft två konserter i Popladan på Högbo Bruk fyra månader tidigare, så vi var rejält bortskämda med världsartister.

Nu hade Jimi anlänt till Sverige dagen innan, haft två konserter på Lorensbergs Cirkus i Göteborg, slagit sönder en badrumsspegel och en Arne Jacobsen-lampa på hotell Opalen, fått övernatta i häktet, lösts ut mot borgen och anlände till Jernvallen med bandagerad hand.

Inte var han i toppform – men det var ju ändå Jimi!

Jimi Hendrix med bandagerad hand på Jernvallen Trettondagsafton 1968
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är jimi-jernvallen-blekt.jpg