Etiketter

, , , , , , ,

I och med myndighetsåldern fick Pappa uppenbarligen svängrum att odla egna intressen och han började genast, 1935, med trädgårdsodling, biodling och älgjakt, hobbies som också bidrog till hushållet. Han hade läsåret innan, 1933/34, gått allmän linje på Västerbergs folkhögskola i Storvik och säkert fått lite uppslag. Biodlingen hängde med in på 60-talet, älgjakten in på 90-talet och trädgårdsskötseln så länge han levde.

TRÄDGÅRDSODLING
Under sommarmånaderna deltog han i en trädgårdskurs i See hos Vidar Eriksson. Den omfattade två dagar på våren, 6-7 maj, fyra på sommaren och två på hösten, 18-19 september. Vi blev 11 pojkar och Karin Eriksson, skriver Pappa, och en av pojkarna var den ett år yngre Olle Norbäck, blivande trädgårdsmästare och svensk mästare i spjut. Kursen innebar att plantera fruktträd och buskar, beskära, ympa, bespruta och lyssna till ett par föredrag i kommunalhuset, och avslutades med en ”studieresa” till Hofors.

Maj
5. Söndag: Jag är nu beredd att fara på en trädgårdskurs i See i morgon bitti.
6. Måndag: Sven skjutsade mig till See och tog höfrö med till nödning. Vi blev 11 pojkar och Karin Eriksson. Sådde köksväxtfrön och blomfrön.
7. Tisdag: Vi planterade äppel- och päronträd, rosor och krusbärsbuskar, beskar rosor och ympade äppelträd. Föredrag i kommunalhuset om fruktodl. Sven hämtade både mig o. höfrö.
8. Onsdag: Jag lade kållandet och Mamma sådde morötter och rödbetor m.m. Därefter grävde jag om drygt halva trädgårdslandet sedan jag gödslat det.
Juni
4. Tisdag. Jag tog en björk på mur’n som jag planterade hemma, väster om häbbrö.
13. Torsdag: Jag var till See och rensade trädgårdslandet och planterade kål åt Vidar Eriksson. Det såg regnigt ut om morgonen men blåste upp och blev klart.
18. Måndag: Ett ruskigt blåsväder, som förstörde gurkplantorna, träden, buskarna och humlan, har härjat i dag.
28. Fredag: Jag var på trädgårdskurs i See. Vi rensade och gallrade trädgårdslandet. Jag åkte hem på 34 min. på cykel.
29. Lördag: På kursen hos Vidar Eriksson i See. Fruktträdsbeskärning och besprutning samt föredrag.
Augusti
13. Tisdag: Jag var till See och rensade trädgårdslandet. Vackert väder.
31. Lördag: Jag var upp till Kalvsmyran norr om Lillsjön och lade ihop 6 stackar myrjord efter diket.
September
18. Onsdag: På trädgårdskursen i See. Det har regnat skurar hela dagen. Barometern står på 736 mm.
19. Torsdag: Trädgårdskursen i See. Avslutningen. ”Studieresa” till Hofors på e.m. Sven, Pappa och Anna hämtade mig med bilen.

1935-06-04: Jag tog en björk på mur’n som jag planterade hemma, väster om häbbrö” [härbret].

BIODLING
Den 4 maj åkte Pappa och hämtade sina bikupor. Behjälplig med att komma igång med biodlingen var ”Snickar’ Jakob”, Jakob Andersson, snickarmästare och biodlare på Klangberget. Lördagen den 15 juni kom Jakob upp med en bisvärm, som Pappa hade beställt, och sex dagar senare satte han in elva ramar i ramkupan. Sista augusti skattade han bina på 6 ramar och två veckor senare levererade han honung som han slungat… Jag minns när en ny bidrottning levererades i en tändsticksask ännu på tidigt 60-tal, men småningom fick upprustandet av huset ta över…

Maj
4. Lördag: På e.m. körde jag till Pontus Forsberg i Sandv. efter bikupor. Jakt blev ihjälkörd av dr Backman.
Den 26:e. Söndag: Jag målade ramkupan på f.m. Vackert väder men något kallt ty det är nordlig vind.
Juni
15. Lördag: Jakob Andersson kom upp med en bisvärm från Sandviken, den jag har beställt. Den kostade 7 kr.
22. Lördag: På middagen kom Jakob Andersson upp och satt in så det blev elva ramar i ramkupan. På e.m. stal jag löv och lövade.
25. Tisdag. Annandagen. Varmt och lugnt. Jag låg mest hemma och studerade biodling.
Juli
7. Söndag: Nordlig vind, mulet och rätt kallt. Jag har inte bytt om kläder än (kl. 5,40), har läst biodling, en ny bok.
Augusti
31. Lördag: Jakob Andersson var upp och skattade 6 s.k. ramar.
September
14: Lördag: Jakob Andersson kom upp med honung som han slungat. Det var nätt 7 kg. Han tog 3 kr för två besök och slungningen.

ÄLGJAKT
Måndagen den 7 oktober kan läsas: Min första älgjaktsdag. Pappa hade dagen innan anvisats älgpass. Tre älgar sköts under jakten av de 16 i jaktlaget. Älgtillgången var inte då som nu…

Oktober
6. Söndag-en före älgjakten. Jag var upp till linjen mellan Norrskogen och Högboskogen och blev anvisad pass till älgjakten.
7. Måndagen: Min första älgjaktsdag. Lundgren och Torsten Eriksson sköt var sin älgoxe vid sjön Vällingen. Den ena hade sex och den andra åtta spiror.
8. Tisdagen: Ingenting sköts på våra marker.
9. Onsdag: Pär Eliasson och Torsten Eriksson sköt en älgko mellan Kuntelebint och landsvägen.
10. Torsdag: Älgkon, som vägde 180 kg, såldes hel för 180 kr. Älgoxarna, som vägde 485 kg tillsammans, delades på 16 personer.


Lördagar var vanligtvis arbetsdagar och ledigt tog man bara på söndagar. Med systern Anna lånade Pappa böcker på söndagsmiddagarna, och när de gick i kyrkan lånade de böcker på hemvägen. Han åkte tåg till Falun och såg 3-milsloppet i Vinterspelen med syskonen, Sven och Anna, och med Olle Hillström cyklade han till Kungsbergsbacken på motortävlingar. Med Anna och hennes fästman Albin Söderman åkte han till Västerberg på vinterfest och cyklade dit själv på elevförbundets årsmöte och Jordbrukets dag. På våren var han med på gångtävling Sandviken-Öjargård och under hösten på orienteringstävlingar för Högbo AIK i Slättan, Långbroarna, Åshammar och Älvkarleby. Han gick med pappan på fredsfilm i bönhuset och lyssnade på föredrag av Axel Hultman, skådespelare och svensk mästare i simning. Hela familjen var på soaré i Gamla herrgården på Högbo bruk – där det var överfullt med folk – och på surströmmingsskiva hos Albert Johansson i Holmröddret…

Pappa läste mycket och nämner bland annat Rudyard Kiplings ”Kim” (1901), Sven Hedins ”Scoutliv i Tibet” (1913) och ”Bagdad, Babylon, Nineve” (1917), Albert Engströms ”Åt Häcklefjäll: minnen från en Islandsfärd” (1913) och Einar Malms ”Siouxindianernas sista strid: med löjtnant Ragnar Lind-Vannerus i fält mot Sitting Bull under andedansoroligheterna i Dakota 1890-91” (1929)…
Utbudet i sockenbiblioteket i Högbo skola var kanske inte så uppdaterat – men en bra bok är för all del en bra bok…