Etiketter

, , , , , , ,

Så har vi då fått våra två doser mot covid-19 – och genom flax och ett idogt nötande.
– Man har väl bokat biljetter till Stones, jämförde mannen i huset.
Småningom hade vi väl fått våra sprutor ändå, men kanske en månad senare…

Den 16 mars meddelades att man kunde börja boka, vilket strax därefter pausades som en försiktighetsåtgärd med Vaxzevria, Astra Zenecas vaccin. Två dagar senare fick vi veta att en granne fått tid för vaccinering! Vi satte oss ned vid var sin dator och efter fyra timmar lyckades vi logga in och boka in oss vid Hälsoinvest den 25 mars. Det vi bokade visade sig vara från en extra tilldelning på 4.000 doser för hela Region Gävleborg.

Den 19 mars meddelades att massvaccination skulle börja först den 8 april på Göransson Arena. Fem dagar efter att vi fått vår första dos, den 30 mars, kom också en personlig inbjudan att beställa tid dit – på svenska, engelska, finska, arabiska, somaliska och tigrinja…

I fredags, den 16 april, fick vi så vår andra spruta vid Hälsoinvest och upplystes att vi hade fullt skydd om 7 dagar. Några timmar senare meddelade Folkhälsomyndigheten att vi hade haft fullt skydd redan efter första sprutan!

Det blev alltså Comirnaty för vår del. Moderna har minst antal rapporterade biverkningar, men vi hade inte ens avstått om det varit Vaxzevria. Det är dock omöjligt att inte reflektera över all information som florerar. Antagligen finns det också skäl till att EU inte förnyar kontraktet med Astra Zeneca.

Mike Yeadon, f.d. vice VD och chefsforskare vid Pfizer, varnar för infertilitet hos kvinnor, vilket Pfeizer förnekar att det finns några bevis för. För kvinnor +50 bör väl hur som helst vaccination vara bästa alternativet, vilket avgjorde saken för min del.

Att Merck i januari lade ned arbetet med båda sina vacciner tolkas av en del som att de inte tror på vaccinering, oavsett vad Merck själva uppger. Och Janssen, som i dagarna skulle ha lanserats som ett vaccin där det bara skulle räcka med en dos, stoppas nu plötsligt helt och hållet!

Misstänksamhet riktas på vissa håll mot att vacciner är syntetiska, mRNA. Jag tänker tvärtom, att det är väl bra om det fungerar utan att man behöver spruta in själva viruset…? Den omedelbara ”biverkningen” sägs hur som helst inte vara värre än att det repareras med vattenfasta!? Jag väljer att ta fasta på det. Med eller utan vaccin är lite fasta precis var mina leder skulle uppskatta… Den befarade långtidseffekten av prioner försöker jag förtränga.

En tredje spruta kan – enligt senaste budet – behövas redan efter ett halvår. Lite av en försökskanin är man allt, det går inte att komma ifrån…

Jag lyssnar på dansk arenarock och begrundar budskapet i refrängen:

For evigt, måske for evigt
Skal vi sammen, samme vej
Og når I morgen får øjne, og natten hviler sig
Skal vi for evigt måske samme vej

Volbeat – ”For evigt”

Vi har annars fastnat för danska serier och har på kort tid betat av de 20 avsnitten av kriminalserien Forbrydelsen I (2007) och är nu inne på Forbrydelsen II (2009). Jag upptäcker rätt vad det är att jag tänker på danska! Kanske är man tosset, som Kim Larsen i gamla Gasolin sjunger…


En epok går i graven brukar man slitet uttrycka det, men sällan passar det väl bättre in än på Prins Philips otroligt långa livsgärning. Hans coronaanpassade begravning, där endast de 30 närmaste deltog iförda svarta munskydd, sågs i går av drygt 13 miljoner. Före ceremonin var det stilfulla och precisa militärparader. Det var en begravning i prinsens anda, enkel och värdig med ”no fuss”, som han själv hade dirigerat. Presentatören vid BBC, Huw Edwards, var föredömlig och lät tystnaden tala. Hur många TV-sändningar har man inte fått söndertuggade av tjattrande reportrar…

Prins Philip fördes till den sista vilan med sin egenmodifierade militärgröna Land Rover Defender TD5 130. R.I.P.