Etiketter

, , , ,

Vilken fin dag det blev! Solsken och +23 med behaglig bris, då flaggan vajat och de gamla sju meter höga syrenerna har doftat som… besatta. Den gångna veckan har ägnats åt gräs och ogräs och idag var trädgården – efter min kapacitet! – i sitt bästa jag.


De flesta officiella nationaldagsfirandena är precis som förra året inställda eller digitala. Faktiskt har vi genom åren deltagit i endast ett officiellt firande. Det var 2018 när mannen i huset hade besök av en tremänning med man från Texas. Eftersom släktingens mormor var från Ockelbo deltog vi där i nationaldagsfirandet vid Pålsgården, vilket var väldigt svenskt. De svenska nationaldagsprogrammen är ju annars ibland osvenska, med orientalisk mat, musik och dans, till skillnad från när man i Finland firar Svenska dagen och tar fasta på det specifikt svenska.

När dagen kallades Svenska flaggans dag firades den kort och gott med flaggning. Numera tycks många privat fira dagen med picknick, med sill och med jordgubbar, och det är kanske gott nog.


Den 6 juni 2023 är det tänkt att Sverige ska fylla 500 år och det är samtidigt 140 år sedan dagen blev svensk nationaldag – om landet då längre finns kvar…

Gustaf Wasa föste ut danskarna ur riket, men med det paradis för kriminella som Sverige blivit, får man säga att det var Danmark som drog vinstlotten.

Vi kan väl inte heller be att de kommer tillbaka och räddar oss…


Du gamla, du friska snickrades ihop av Richard Dybeck 1844, som själv 1866 ändrade texten till Du gamla, du fria. Sången var aldrig ämnad som nationalsång och har heller aldrig valts som sådan.

Melodin lånades från den medeltida riddarballaden Så rider jag mig över tolvmilan skog eller Kärestans död, som den heter i Svenskfinland.

Swåp – ”Så rider jag mig över tolvmilan skog” / ”Kärestans död”