Etiketter

, , ,

En trist överraskning väntade i morse när jag tittade ut. Toppen av mitt vårdträd linden hade knäckts i nattens storm och låg på backen som ett extra träd. Linden har ju några år på nacken… hm… och visst har grenar fallit de senaste åren så helt oväntat var det väl kanske inte, men…

Toppen av linden efter stormens framfart
Vad som återstår av den en gång så ståtliga linden

Linden är ett långsamt växande träd och sägs kunna uppnå en ålder av 800-1000 år. Till skillnad från eken är dock virket mjukt så med den skada trädet nu har kanske det är nödvändigt att ta ned den, eller…? Det är ju inte bra om den faller på någon byggnad.

Den stod där länge som en slana, innan växtligheten tog fart och man förvånades hur snabbt det gick. Vackrast och frodigast var linden för en trettio år sedan, när barnen växte upp.

Minnena kommer, hur Pappa när han gick förbi knep bort skott som slagit ut på stammen, hur han tålmodigt stod med vattslangen och vattnade när det var torrperiod och hur han på hösten gick ut med måttbandet och mätte lindens omfång i brösthöjd, för att sedan föra in resultatet i almanackan.

Ett av de tidigaste fotona av mig vid linden