Etiketter

, , , ,

Det är 1 april igen och jag noterar att jag kan ta elproduktionen i egna händer och fynda en ”produktnyhet: ett litet kärnkraftverk för hemmabruk – komplett med uranstavar och kylanläggning!”

Traditionen att narras 1 april har funnits över hela Västvärlden sedan 1500-talet, kanske ännu längre. Di lärde tvistar om Geoffrey Chaucer i The Canterbury Tales (1392) skriver ”32 mars”, och alltså menar 1 april, eller om han avser ”32 dagar efter mars”…

Jag såg musikalen The Canterbury Tales när den sattes upp på Phoenix Theatre i London. För mig, som dittills bara sett modesta uppsättningar på Valhalla i Sandviken och Uppsala stadsteater, var det spektakulärt med balkonger på salongens långsidor inredda som höloft där det vänslades…


Farmors farföräldrar Eric Carlson & Anna Lovisa Skog – som också var Farmors gudföräldrar – gifte sig den 1 april 1839. Jag har i min släktforskning inte stött på något annat par som gift sig 1 april. Det kanske krävs en särskild sorts humor för det? De flesta anorna har passat på att gifta sig under slankveckan, eller vid skördefesten Mickelsmäss eller i julhelgen, då man ändå hade mat förberedd och släkten samlad.

Farmors farfar Eric Carlson (1808-1876) var bruksinspektor vid Urfors Bruk i Ovansjö. Gubben t.h. är hans tremänning Gustaf Eriksson (1789-1865), som var stadsläkare och publicist i Norrköping. Visst är de lika? Och de grabbiga nävarna går tydligen i släkten!
I Urfors herrgård bodde Eric & Anna Lovisa med sina fyra barn

Eric föddes i Torsåker, där fadern Georg Carlson var gruvinspektor, och familjen bodde hos morfar länsman, Abraham Lidforss, i Solberga. Jag har kopior på vackra dikter, som Eric med utsökt handstil skrev till sin ungdomskärlek Birgitta Pierrou. De fick inte gifta sig för hennes far, som ansåg att Eric var för gammal! 30 år gammal gifte han sig småningom med Anna Lovisa Skog, 34, knappast det heller en uppseendeväckande hög giftasålder idag, men då måste hon väl ha betraktats som gammeljänta. Av vallonsläkt var hon troligtvis inte, vilket man tidigare trodde, utan den förmodade släkten Spiette är antagligen en tysk Spedder, att addera till hennes tyska Merkel och Rau.
Tre söner hann de få och en dotter, Lovan, gift med skogsinspektor Jackson.

Bröderna Carlson från Urfors Bruk, Ovansjö, Gästrikland, 1875: I mitten lillebror Oscar, född 1845, bruksinspektor vid Robertsfors Bruk, Västerbotten – vars sonsöner bytte bort Carlson mot Cannerheim –, t. v. mellanbror Thure, född 1842, bergsingenjör vid Boxholms Bruk, Östergötland, och sittande t. h. storebror Georg Henric, född 1840 – min farmors far – lantbruksinspektor vid Högbo Bruk, Gästrikland.

– Södermalmshipsters, var det någon som sa…