Etiketter

,

Jag minns väl hennes stora matsalsbord med kungsblå frottéduk och silverfärgad kandelaber, som var det första vi såg när vi klev innanför dörren. Tufft och elegant på samma gång – och ursnyggt! En dag efter lektionen hade hon överraskande bjudit hem oss allihopa till villan, vi stuvade in oss i de bilar som fanns tillgängliga och framkomna väntade redan två långpannor Jansson. Tre välartade skolbarn kom och hälsade på oss och vi presenterades för hennes stilige man i flygaruniform. Det var nästan som på film.

Hon var alltid elegant och välklädd, en Audrey Hepburn-version i midtrettis, i kontrast till oss andra tio-femton år yngre oftast jeans- och tröjklädda. En dag frågade docenten, som var ett år äldre än hon, vad en talare bör tänka på. Hon påpekade att klädseln inte skulle vara så uppseendeväckande att den tog fokus från vad som förmedlades, men att t ex en klatschig slips kan vara trevligt. Därefter dök docenten varje dag upp iförd olika slipsar och sträckte menande på halsen. Av hennes ansiktsuttryck kunde man ana att hon var besvärad – eller i alla fall förvånad.

Under hennes vänligt svala yta dolde sig en hängiven feminist, hon blev jämställdhetskonsult vid Stockholms universitet och med sina publikationer om sextrakasserier – på svenska, danska, engelska och japanska – något av en föregångare till #MeToo. Jag har följt henne i media under årens lopp, men inte kommit mig för att läsa något av henne. Nu ska det bli av!

Som ledare och chef kan Du ta hjälp av den så kallade sextrakasseritrappan som är definierad av Ninni Hagman, före detta jämställdhetskonsult. Här får Du konkreta exempel på olika former av oacceptabelt beteende som kan drabba alla arbetsplatser:

* Komplimanger – när de ges i stället för ett professionellt bemötande.

* Tafsa utan att röra – att t ex stirra på könsdelar.


* Den vänliga klappen – direkt och ovälkommen beröring, till synes oskyldigt men kan vara kränkande.

* På-gränsen-tafsande –
att råka stryka sig mot någon i kopieringsrummet eller plocka bort hårstrån från någons bröst.

* Tafsande och andra övergrepp – sexuella ord och handlingar som är uppenbart kränkande.

* Det yttersta hotet –
om personen inte får som han/hon vill kommer den utsatta inte att få högre lön eller befordran.

The hidden danger : sexual harassment at work : a guide for managers in the police / Ninni Hagman ; [translation: Deane Goltermann]. Stockholm: Polishögskolan, 1995.